Ruumte

2024

In Ruumte vertelt Jeanne hoe ze zichzelf noodgedwongen een leven lang wegcijferde om voor anderen te zorgen. Opgegroeid in een groot Brabants gezin, ontlast ze als jonge meid haar moeder met de zorg voor haar gehandicapte zusje. Vanaf haar huwelijk hoopt ze eindelijk haar ‘eigen’ leven te gaan leiden met haar eigen gezin. Samen met haar man koopt ze een oude boerderij en krijgt ze drie kinderen. Maar als de derde enkele maanden oud is, lijkt er iets niet in orde met het kindje… Dit boek is een familiegeschiedenis over zorg en liefde tegen wil en dank. Over hoe je als moeder niet anders kunt, dan alles geven voor je kinderen, ook als dat betekent dat er weinig ruimte voor je eigen dromen en verlangens overblijft.

En toen was het stil

2022

En toen was het stil beschrijft het leven van derde generatie Molukker Tasilo Pieck. Openhartig vertelt hij hoe de trauma’s van zijn voorouders hem als oudste zoon in het gezin hebben gevormd. De buitenwereld ziet een succesvol gitarist, ondernemer en vader, maar in werkelijkheid kampt Tasilo met diepe angsten en grote geheimen.

Overmatig drankgebruik en drugsverslaving zijn het gevolg. Voor praten en het uiten van emoties is geen plek. Zijn gevoeligheid vindt maar één uitlaatklep en dat is de muziek. Helaas is dat niet voldoende. Onverwerkt verdriet en angsten steken steeds vaker de kop op en brengen hem als volwassen man letterlijk tot stilstand.

Een boek over angst en pijn van voorgaande generaties. Over geloof, hoop en liefde. En hoe de zwaarste gevechten in het leven, de mooiste dingen kunnen opleveren.

Reviews

Aad:

“Vannacht toen ik niet meer kon slapen, nam ik het boek ter hand en legde het pas weg na de allerlaatste bladzijde. En toen was het bij mij ook stil. Ik ben overdonderd en ontroerd door dit sieraad van een boek. Annemarie heeft klassewerk geleverd in hoe ze jouw spreekbuis was.”

Anne:

“Ik kreeg het boek gistermiddag en heb het in één ruk uitgelezen. Wat een ontroerend verhaal. Jij en Annemarie hebben dit prachtig neergezet.”

Bodine

“Dank voor dit boek. Zoveel herkenning! Het was soms pijnlijk, maar het lezen van dit boek heeft helend gewerkt voor mij. Als het doel was om minstens één persoon te helpen, dan is het al geslaagd. Dank!”.”

Mijn groene pak

2018

Mijn groene pak is een ongepolijste, intieme en poëtische weergave van Afghanistanveteraan en fotograaf Frans Kurstjens. Kurstjens ging als humanistisch raadsman mee op twee Nederlandse missies. Met verhalen en foto’s, zinnen en gedachtes is dit boek een poging om grip te krijgen op de herinneringen en de onbeantwoorde vragen die Frans jaren na de missie nog altijd door het hoofd spoken.

Als humanistisch raadsman reflecteert Frans Kurstjens voortdurend op alles wat hij ziet en meemaakt. Beroepsdeformatie. Morele dilemma’s zijn aan de orde van de dag. Wel of niet ingrijpen? Wel of geen wapen trekken? Wat is goed of slecht? Wat doe je als je nog maar vijf minuten te leven hebt? Help je die ander of help je jezelf? Gehoorzaam je aan de legerleiding of aan je morele kompas?
Tijdens de missie vocht Frans voor de geestelijke gezondheid van zijn mannen en die van hemzelf, met zijn camera als ooggetuige. In Mijn groene pak vertelt hij voor het eerst zijn verhaal en over de prijs die hij betaalde…

Reviews

Frans Kurstjens over samenwerking met The insight story:

“Ik heb de neiging van de hak op de tak te springen, maar Annemarie is heel geduldig en stelt de juiste vragen. Het is bewonderenswaardig hoe ze van al mijn ogenschijnlijk onsamenhangende anekdotes zulke mooie verhalen wist te componeren. Mijn omgeving reageerde enthousiast op het boek. Meest gehoorde opmerking: het is alsof we jou horen praten. Ons boek is een stille getuige van haar vakmanschap.”

Christiane Gronenberg, bladmanager Zuiderlucht over Mijn groene pak:

“Natuurlijk is het een bijzonder verhaal, maar vooral de vorm heeft indruk gemaakt. Het is een heel mooi boek om vast te houden, prettig papier, fijne bladspiegel en een fijne letter om te lezen. En dan de tekst… De zinnen rollen, ik hoor Frans als het ware vertellen. Ik bespeur enorm veel Fingerspitzengefühl bij de schrijfster die als ‘stem’ op geen enkel moment aanwezig is, en zo hoort het ook bij een boek als dit. Om als schrijver zo afwezig te zijn, het verhaal uit iemand te peuteren en in deze vorm te brengen… dat is een hele prestatie.”

Erwin van den Brink, journalist voor o.a. ANP over Mijn groene pak:

“Je kijkt naar het journaal, ziet de willekeurigheid van geweld en denkt: wat zou ik doen in die situatie? Die dilemma’s schetst de schrijfster indringend in Mijn groene pak. Zelden geeft een boek zo direct verslag uit eerste hand van de morele implicaties van het verblijf in oorlogsgebied.”